Categorii
Abstract Artă Artă digitală Culoare Desen Experimente Formă

Expoziția Experimente 2015

Iată că am reușit în mare parte să public și ceea ce s-a întâmplat la vernisajul din 24 Septembrie 2015 de la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”.

„Este o expoziție de debut al lui Ștefan, deși dacă debutul îmi aduc eu bine aminte, și l-a făcut într-o expoziție la Sestri Art Gallery, cred că în iarna lui 2014 era, erau trei de Diaconu, atunci. Aceasta este prima expoziție personală al lui Ștefan și putem spune că, până la urmă acesta este debutul adevărat și îl putem felicita pentru curajul de a ieși la public. Ați observat așa, dacă va-ți uitat la lucrări, în comparație cu ce vedem în mod corect la Piatra Neamț, este o noutate, este produsul unui membru al generației mai tinere, de artiști vizuali, nu mai vorbim despre pictură în sensul tradițional, dar nu e chiar surprinzător, dacă  anul acesta îmi aduc eu bine aminte, la Muzeul de artă, doamna Liliana Matasă, ne-a prezentat o expoziție tot cu fotografie sau pe bază de tehnică tipografică. Până la urmă nu este chiar fotografie artistică în sensul pe care îl foloseam noi mai de curând.

Alături de criticul de artă Emil Nicolae
Alături de criticul de artă Emil Nicolae

Aceste tehnici noi presupun și un alt tip de abordare, un comentariu nou și din punctul meu de vedere cel puțin, nu știu dacă așa-zișii critici de artă sunt pregătiți să comenteze așa ceva. Critica este obișnuită cu tehnicile tradiționale, comentează pictura sau grafica, ceea ce înțelegeam noi în trecutul apropiat, prin arte plastice. Iată că lumea merge mai departe și avem suprize interesante de la artiștii tineri. Sunt niște lucruri pe care eu le-aș pune într-un capitol intiulat Neodecorativism. Ele dinamizează ambientul, nici decorativismul nu decorează, un cadru, un fundal, îl face cest tip de artă, face fundalul, dinamizează fundalul, este decorul, de aceea vroiam să-i spun decorativism deoarece mizează pe cromatică, și pe un anumit tip de structură, să-i pună puncte de sprijin vizuale, persoanei care intră în acest ambient. Cred că este dificil de lucrat deși aparent dacă ne gândim că, avem la îndemână computerul, luăm o fotografie, o introducem cu stick-ul în computer și incercăm să o lucrăm. Nu ne trebuie pensulă, nu ne trebuie paletă, nu trebuie să ne gândim la culori, la timpul de uscare la combinații, dar numai aparent pare ușor. Dar tocmai devine complicat, tocmai fiindcă trebuie să obții același efect, pe care îl are pictura, cu care am fost obișnuiți atâtea sute de ani. Trebuie să obținem același efect din fotografie și nici măcar din fotografia pe care o știm, ci dintr-un detaliu, pe care trebuie să îl ridici la scară artistică.

Lucrări pe simezele sălii Cupola
Lucrări pe simezele sălii Cupola

Cred că asta face Ștefan, și îi reușește, are tot ce îi trebuie, în primul rând ochiul, viziunea, simțul ca să poată să scoată, în final aceste opere, iată în final, nu avem ce face trebuie să folosim în continuare conceptele noastre din carte, operele artistice. Cred că trebie să fie abordată acomodarea cu spațiul acesta al bibliotecii, știm că sunt cărți aici în bibliotecă, este cumva potivit cu așa ceva, dacă în mentalul nostru, în memorie luăm aceste imagini, aceste proiecții ale lui Ștefan cu cărțile din bibliotecă. Nu știu nu imi dau seama cum ar arăta acestă expoziție într-o galerie care ne-a obișnuit cu pictura, grafica și celelante genuri consacrate de arta plastică. Nu este un spațiu convențional ci este un spațiu public care se absoarbe foarte bine și în care se acomodează foarte bine acest tip de artă vizuală. În afară de acest aspect mă mai gândeam la ceva și spuneam mai înainte că mă gândeam la criticii de artă care sunt obișnuiți cu asemenea tip de artă vizuală. Nu știu dacă în același timp piața de artă, este obișnuită cu așa ceva, dar nu stiu colecționarii noștri de artă, care sunt cu ochii pe artiștii morți deobicei ar achiesa. Trebuie noi cei prezenti aici să mai avem ceva timp să ne obișnuim cu acest tip de artă. Dincolo de toate aceste observații, important este că efectul există. Efectul artistic, pentru că asta ne interesează al acestor lucrări există, reușește să transmită stări, Ștefan reușește să transmită sentimente și până la urmă reușeșste să transmită o idee plastică. Ideea plastică, ideea poetică sunt alte lucruri aparent depășite în poezie de pildă, pentru că urmează un nou eveniment aici la bibliotecă, Nocturna Bibliotecilor, va fi un recital de poezie și unul de muzică și va fi din nou redeschisă această expoziție. Nu știu dacă ideea plastică așa cum astăzi poeții lucrează mai puțin pe ideea plastică și pun accentul pe imagine pe șoc și pe provocare. Nu știu dacă ideea plastică pe care o arătăm mai emoționează vizual contemporanii. Aici ar fi o problemă, un mod prin care s-ar lega, o istorie a picturii cu schimbările sau schimbarea pe care o constatăm în acest moment și în acestă imprejurare pe care ne-o propune Ștefan. Dar eu spun că nu trebuie să ne sperie noutatea, trebuie să mergem mai departe, primul lucru este că trebuie să ne obișnuim. Probabil dacă vor fi mai multe expoziții de tipul acesta în arta vizuală nouă, în spațiile din Piatra Neamț, o să începem să gustăm și așa ceva.

Paricipanţi la vernisajul expoziţiei
Paricipanţi la vernisajul expoziţiei

Deocamdată suntem surprinși, suntem mirați, dar avem o stare confortabilă, plăcută, deci suntem într-un ambient artistic, asta contează. Eu cred că și Ștefan, decocamdată este pe drum, începe ceva nu termină și așteptăm de la el noutăți cu aceeași tehnică noutăți care să-l identifice. Există la un moment dat din cauza tehnicii probabil, este o limitare tehnică a instrumentelor pe care o folosește. Pare să funcționeze un fel de manierizare, care trece de la un artist la altul. Problema artiștilor, care lucrează cu asemenea instrumente este să-și găsească formula proprie, viziunea proprie care să le dea identitate, în marea devălmășie vizuală în care trăim și atunci probabil vor reuși să își atragă publicul și colecționarii de artă. Este o chestiune de timp, de răbdare, de rezistență.” Criticul de artă și poetul Emil Nicolae.

foto_expo_experimente4
Lucrări pe simeze
fotografii_pe_simeze2015
Lucrări pe simeze
fotografii_simeze_cupola2015
Lucrări pe simeze
nocturna_bibliotecii
Nocturna Bibliotecii
nocturna_bibliotecii_cultura
Nocturna Bibliotecii
nocturna_bibliotecii_poezii
Nocturna Bibliotecii
nocturna_bibliotecii_public
Nocturna Bibliotecii
nocturna_bibliotecii2015
Nocturna Bibliotecii

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *