DESPRE

TE INVIT SĂ MĂ CUNOȘTI MAI BINE!

Câteva gânduri…

Mediul artistic a devenit pentru mine un stil, o preocupare, un mod de viață din ce în ce mai accentuat odată cu trecerea timpului. Acumulez informații, capăt experiență, și descriu vizual pe suport indiferent de ce natură, ceea ce simt sau ceea ce vreau cu adevărat să vadă publicul în privința actului creator, pe care îl dezvolt cu ardoare. Fiind un tânăr artist ce își dorește cu adevărat să exceleze în acest domeniu, de-a lungul timpului am observat că îmi modific succesiv sau chiar brusc tehnica de lucru sau paleta cromatică. Rămân fidel preocupat de arta murală, decorațiile parietale de ordin ambiental îmi oferă un beneficiu, fiind mereu în conexiune cu ceea ce iubesc cu adevărat să realizez ca artist vizual. Referindu-mă la lupta dintre figurativ și abstract încerc să le îmbin, iar câteodată obțin rezultate peste așteptări, alteori nu. Este normal și firesc să dai greș, dar partea bună vine atunci când îți dorești cu adevărat să îndrepți ceea ce ai reprezentat eronat. Îmi place tot ceea ce este frumos, fiind mereu conectat cu natura, loc în care mă regăsesc și merg mereu să mă reculeg atunci când am un impas sau mă simt tensionat și sunt în cautarea energiei pozitive de zi cu zi. Mă caracterizează tușa amplă, culorile vii, contrastante, ce dau impresia vibrantă a vieții într-o continuă mișcare alertă.

Pentru mine trecerea timpului simbolizează înțelepciune, niciodată un regres, mereu un progres palpabil vizual. Arta din ziua de astăzi are mai multe direcții, iar eu ca artist vizual, aleg să merg pe drumul ce îmi conferă o oarecare siguranță și un bun destin. Sunt mereu dornic de cunoaștere, descopăr în fiecare tușă așezată pe pânză sau perete un impuls, acela de a merge înainte pe drumul ce l-am ales, mai anevoios dar plin de surprize. Îmi dorec ca în călătoria mea fiecare om iubitor de frumos, să ia parte, și să observe ceea ce prezint pe simezele galeriei și nu tânjesc după apreciere, sau notorietate, ci doresc ca publicul să fie cultivat. Până la  urmă setea de cultură, este în sufletul fiecărui om, dar este necesar sa fie șlefuită, pentru a deveni un rafinament sau poate o obișnuință. La majoritatea activităților cultural artistice la care am luat parte, am văzut că majoritatea publicului socializează, dezbate, critică sau oferă aprecieri. Voi fi mereu aici, iar menirea acestei pagini îți propune, să mă înțelegi. Arta va fi mereu în sufletul meu! Al vostru Ștefan Ioan Diaconu…

ARTA MURALĂ

Specializat în acest domeniu Licență și Masterat în domeniul artelor decorative ambientale. Arta murală este o ramură a artelor decorative, ce presupune ca demers creator decorarea unor spații exterioare sau interioare.  Vă prezint în continuare tehnicile abordate. Contactează-mă!

Lucrări de artă murală în spațiul public și privat

2018- Peisaj Mediteranean, Ansamblu de 7 module cu arcatură semicirculară, dimensiuni 100/100 cm, Tehnica: Acrilic pe perete, Spațiu Privat, Com. Alexandru cel Bun, Jud. Neamț, România.

2016- „Constelații 2”, dimensiuni 200/260 cm, Tehnica: Acrilic pe perete, SC. Moldocor SA, Piatra Neamț, România.

2016- „Constelații 1”, dimensiuni 230/230 cm, Tehnica: Acrilic pe perete, SC. Moldocor SA, Piatra Neamț, România.

2016-„Oraș vechi-Oraș Nou”, dimensiuni 320/550 cm, Tehnica: Acrilic pe perete,  Facultatea de inginerie chimică și protecția mediului, Iași, România.

2014-„Mecanism Vizionar”,  dimensiuni  211/348 cm,Tehnica:  Acrilic pe perete, Facultatea de inginerie chimică și protecția mediului, Iași, România.

2013-„Sgrafitto abstract”, dimensiuni  150/ 230cm, Tehnica: Sgrafitto mural, Facultatea de arte vizuale și design, Iași, România.

Tehnici murale ce le abordez pentru voi...

Pictura în acrilic

Se pictează direct pe perete, ce necesită a fi preparat ulterior cu tencuieli pe bază de ipsos sau ciment alb. Suprafața trebuie sa fie netedă curată și fără impurități. Se poate aplica strat gros de culoare sau cu diluție și suprapuneri de pete. Culorile dupa uscare se închid puțin, iar în timp cromatica ramane aceeași fără a suferi datorită factorilor de mediu.

-tehnică folosită predominant pentru decorarea pereților interiori, dar și exteriori

-stratul pictural are un grad ridicat de rezistență după uscare, datorită compoziției chimice a culorilor

-efectele picturale sunt de o diversitate nemărginită

Sgrafitto

Această tehnică specifică artei murale, presupune realizarea unei decorații din tencuieli colorate. Straturile de tencuială se suprapun uniform, apoi se transpune desenul. Următoarea etapă ar fi realizarea structurii compoziționale, și diferențierea formelor prin cromatică. Un aspect destul de important este faptul că, tot demersul artistic, din cadrul acestei tehnici se realizează atunci când straturile de tencuială sunt umede. Evidențierea formelor din compoziție se realizează, prin îndepărtarea unui strat de tencuială din forma respectivă, prin scobirea în profunzimea straturilor suprapuse de tencuială proaspăt aplicate.

-tehnică folosită pentru decorarea pereților interiori  și exteriori

-ca aspect după uscare culorile devin pastelate, iar suprafața plastică devine dură, rigidă

-compoziția tencuielii: var, nisip, ciment în cantități egale plus pigmenți chimici

Vitraliu fals

Acestă tehnică presupune, pictarea efectivă suprafeței din sticlă a unei ferestre sau uși prin aplicarea unui strat de culoare. Pentru pictarea suprafețelor se folosesc culori speciale pentru sticlă, iar delimitarea lor se realizează prin aplicarea unei benzi adezive de plumb de grosime 5 mm.

-efectele obținute sunt datorate lumini care pătrunde prin vitraliu, iar în încăpere se va realiza un joc cromatic evident

-principala caracteristică a vitraliului este de a decora fereastra într-un mod armonios

Mozaicul

Tehnică ce presupune în primă fază compunerea unu ansamblu din bucăți de gresie sau faianță colorată. Piesele ce compun ansamblul mural pot fi de diferite mărimi. A doua fază este cea a aplicării ansamblului pe suprafața zidului. Mozaicul poate fi aplicat și pe pardoseli, sau poate fi întrebuințat pentru realizarea unor piese de mobilier unicat (masă, scaun).

-obținerea unor efecte optice și cromatice deosebite

-caracterizat prin duritate și rezistență la factorii de mediu

-aplicabilitate atât în mediul interior cât și exterior

Artist la lucru!