DESPRE

TE INVIT SĂ MĂ CUNOȘTI MAI BINE!

Ștefan Ioan Diaconu

Scurtă descriere

Născut în Piatra Neamț la 16 iunie 1992

Membru a Uniunii Artiștilor Plastici din România Filiala Piatra Neamț

Profesor de Educație plastică cu drept de practică în învățământul preuniversitar

Educație:

2018- Gradul definitiv- Învățământul preuniversitar

2014-2016 Studii Postuniversitare, Masterat Profesional, Specializarea  Artă Murală, Facultatea de arte vizuale și design, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, România

2015-2016 Studii postuniversitare, Modul 2, Departamentul de pregătire a personalului didactic, Universitatea de Arte  „George Enescu” Iași, România.

2014-2015 Studii postuniversitare, Modul 1, Departamentul de pregătire a personalului didactic, Universitatea de Arte  „George Enescu” Iași, România.

Septembrie-Decembrie 2013, Bursa de Studii Erasmus, Studii universitare de licență, Specializarea  Arte Interactive, Școala de arte  Manchester,Univeristatea Metropolitana din  Manchester, Regatul Unit al Marii Britanii Britanii și al Irlandei de Nord.

2011-2014, Studii universitare de licență, Specializarea  Artă Murală, Facultatea de arte vizuale și design, Universitatea de  Arte „George Enescu” Iași, România

2007-2011,  Specializarea Pictură de  șevalet, Clasa Prof. Grigore Agache, Liceul de  Artă „Victor Brauner” Piatra Neamț, România. Competențe artistice:

Pictură murală de ordin ambiental, Tehnica Sgrafitto, Frescă, Vitraliu fals, Relief mural, Fotografie experimentală, Pictură de șevalet, Grafică, Street art, Artă digitală, Desen, Web design, Prelucrare de conținut, Prelucrare computerizată a imaginii.

Câteva gânduri…

Mediul artistic a devenit pentru mine un stil, o preocupare, un mod de viață din ce în ce mai accentuat odată cu trecerea timpului. Acumulez informații, capăt experiență, și descriu vizual pe suport indiferent de ce natură, ceea ce simt sau ceea ce vreau cu adevărat să vadă publicul în privința actului creator, pe care îl dezvolt cu ardoare. Fiind un tânăr artist ce își dorește cu adevărat să exceleze în acest domeniu, de-a lungul timpului am observat că îmi modific succesiv sau chiar brusc tehnica de lucru sau paleta cromatică. Rămân fidel preocupat de arta murală, decorațiile parietale de ordin ambiental îmi oferă un beneficiu, fiind mereu în conexiune cu ceea ce iubesc cu adevărat să realizez ca artist vizual. Referindu-mă la lupta dintre figurativ și abstract încerc să le îmbin, iar câteodată obțin rezultate peste așteptări, alteori nu. Este normal și firesc să dai greș, dar partea bună vine atunci când îți dorești cu adevărat să îndrepți ceea ce ai reprezentat eronat. Îmi place tot ceea ce este frumos, fiind mereu conectat cu natura, loc în care mă regăsesc și merg mereu să mă reculeg atunci când am un impas sau mă simt tensionat și sunt în cautarea energiei pozitive de zi cu zi. Mă caracterizează tușa amplă, culorile vii, contrastante, ce dau impresia vibrantă a vieții într-o continuă mișcare alertă.

Pentru mine trecerea timpului simbolizează înțelepciune, niciodată un regres, mereu un progres palpabil vizual. Arta din ziua de astăzi are mai multe direcții, iar eu ca artist vizual, aleg să merg pe drumul ce îmi conferă o oarecare siguranță și un bun destin. Sunt mereu dornic de cunoaștere, descopăr în fiecare tușă așezată pe pânză sau perete un impuls, acela de a merge înainte pe drumul ce l-am ales, mai anevoios dar plin de surprize. Îmi dorec ca în călătoria mea fiecare om iubitor de frumos, să ia parte, și să observe ceea ce prezint pe simezele galeriei și nu tânjesc după apreciere, sau notorietate, ci doresc ca publicul să fie cultivat. Până la  urmă setea de cultură, este în sufletul fiecărui om, dar este necesar sa fie șlefuită, pentru a deveni un rafinament sau poate o obișnuință. La majoritatea activităților cultural artistice la care am luat parte, am văzut că majoritatea publicului socializează, dezbate, critică sau oferă aprecieri. Voi fi mereu aici, iar menirea acestei pagini îți propune, să mă înțelegi. Arta va fi mereu în sufletul meu! Al vostru Ștefan Ioan Diaconu…

ARTA MURALĂ

Specializat în acest domeniu Licență și Masterat în domeniul artelor decorative ambientale. Arta murală este o ramură a artelor decorative, ce presupune ca demers creator decorarea unor spații exterioare sau interioare.  Vă prezint în continuare tehnicile abordate. Contactează-mă!

Lucrări de artă murală în spațiul public și privat

2018- Peisaj Mediteranean, Ansamblu de 7 module cu arcatură semicirculară, dimensiuni 100/100 cm, Tehnica: Acrilic pe perete, Spațiu Privat, Com. Alexandru cel Bun, Jud. Neamț, România.

2016- „Constelații 2”, dimensiuni 200/260 cm, Tehnica: Acrilic pe perete, SC. Moldocor SA, Piatra Neamț, România.

2016- „Constelații 1”, dimensiuni 230/230 cm, Tehnica: Acrilic pe perete, SC. Moldocor SA, Piatra Neamț, România.

2016-„Oraș vechi-Oraș Nou”, dimensiuni 320/550 cm, Tehnica: Acrilic pe perete,  Facultatea de inginerie chimică și protecția mediului, Iași, România.

2014-„Mecanism Vizionar”,  dimensiuni  211/348 cm,Tehnica:  Acrilic pe perete, Facultatea de inginerie chimică și protecția mediului, Iași, România.

2013-„Sgrafitto abstract”, dimensiuni  150/ 230cm, Tehnica: Sgrafitto mural, Facultatea de arte vizuale și design, Iași, România.

Tehnici murale ce le abordez pentru voi...

Pictura în acrilic

Se pictează direct pe perete, ce necesită a fi preparat ulterior cu tencuieli pe bază de ipsos sau ciment alb. Suprafața trebuie sa fie netedă curată și fără impurități. Se poate aplica strat gros de culoare sau cu diluție și suprapuneri de pete. Culorile dupa uscare se închid puțin, iar în timp cromatica ramane aceeași fără a suferi datorită factorilor de mediu.

-tehnică folosită predominant pentru decorarea pereților interiori, dar și exteriori

-stratul pictural are un grad ridicat de rezistență după uscare, datorită compoziției chimice a culorilor

-efectele picturale sunt de o diversitate nemărginită

Sgrafitto

Această tehnică specifică artei murale, presupune realizarea unei decorații din tencuieli colorate. Straturile de tencuială se suprapun uniform, apoi se transpune desenul. Următoarea etapă ar fi realizarea structurii compoziționale, și diferențierea formelor prin cromatică. Un aspect destul de important este faptul că, tot demersul artistic, din cadrul acestei tehnici se realizează atunci când straturile de tencuială sunt umede. Evidențierea formelor din compoziție se realizează, prin îndepărtarea unui strat de tencuială din forma respectivă, prin scobirea în profunzimea straturilor suprapuse de tencuială proaspăt aplicate.

-tehnică folosită pentru decorarea pereților interiori  și exteriori

-ca aspect după uscare culorile devin pastelate, iar suprafața plastică devine dură, rigidă

-compoziția tencuielii: var, nisip, ciment în cantități egale plus pigmenți chimici

Vitraliu fals

Acestă tehnică presupune, pictarea efectivă suprafeței din sticlă a unei ferestre sau uși prin aplicarea unui strat de culoare. Pentru pictarea suprafețelor se folosesc culori speciale pentru sticlă, iar delimitarea lor se realizează prin aplicarea unei benzi adezive de plumb de grosime 5 mm.

-efectele obținute sunt datorate lumini care pătrunde prin vitraliu, iar în încăpere se va realiza un joc cromatic evident

-principala caracteristică a vitraliului este de a decora fereastra într-un mod armonios

Mozaicul

Tehnică ce presupune în primă fază compunerea unu ansamblu din bucăți de gresie sau faianță colorată. Piesele ce compun ansamblul mural pot fi de diferite mărimi. A doua fază este cea a aplicării ansamblului pe suprafața zidului. Mozaicul poate fi aplicat și pe pardoseli, sau poate fi întrebuințat pentru realizarea unor piese de mobilier unicat (masă, scaun).

-obținerea unor efecte optice și cromatice deosebite

-caracterizat prin duritate și rezistență la factorii de mediu

-aplicabilitate atât în mediul interior cât și exterior

Artist la lucru!

Activitate expozițională

EXPOZIȚII

2020- Salonul de Iarna, Galeriile de Arta Lascar Vorel Piatra Neamt Romania

2020-Primăvara artelor, Galeriile de Arta Lascar Vorel Piatra Neamt Romania

2020-Salonul de plastică mică Ed. a XXI-a, Brăila, România

2019- Bienala Națională de Arte Plastice Lascăr Vorel, Ediția a XVI-a, Muzeul de Artă Piatra Neamț

2019- Bienala Internațională de Pictură Alexandru Cuciurencu, Ed. I, Muzeul de Artă Tulcea.

2019- Expoziție de pictură, Expoziție personală, Galeriile de Arta Lascar Vorel Piatra Neamt Romania

2019- Orașul artiștilor, Galeriile de Arta Lascar Vorel Piatra Neamt Romania

2019-Salonul de plastică mică Ed. a XX-a, Brăila, România

2019- Primăvara artelor, Galeriile de Arta Lascar Vorel Piatra Neamt Romania

2018- Salonul de Iarna, Galeriile de Arta Lascar Vorel Piatra Neamt Romania

2018- Bienala Internat. de Arta Contemporana Nicolae Tonitza, Ed. a II-a, Muz. Vasile Parvan, Barlad, Vaslui Romania

2018-Bienala Internațională Ion Andreescu, Ediția a XI-a, Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău, România

2018- Salonul International de vara, Galeria IArt BCU, Iasi Romania

2018-Saloanele Moldovei, Galeriile Alfa, Bacău România

2018-Orașul artiștilor, Galeriile Lascăr Vorel, Piatra Neamț România

2018-Salonul de plastică mică Ed. a XIX-a, Brăila, România

2018-Salonul Internațional de Iarnă, Galeria IArt, Iași, România

2017-Îngeri de Crăciun, Ediția a III-a, Galeria IArt, Iași, România

2017- Salonul de Iarna, Galeria Lascar Vorel, Piatra Neamț, România

2017- Bienala Națională de Arte Plastice Lascar Vorel, Ed. a XV-a, Muzeul de Arta, Piatra Neamț, România

2017-Simpozionul Național de Arte Plastice Victor Brauner, Ed. a IV-a, Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamt, România

2017-Saloanele Moldovei, Muzeul de Arta Chișinău, Republica Moldova

2017- Omagiu lui Brauner, Sinagoga Baal Shem Tov, Piatra Neamt, Romania

2017- Orasul artistilor, Galeriile de arta, Lascar Vorel, Piatra Neamt, Romania

2017- Salonul Național de Plastică mică Ed. a XVIII-a, Brăila, România

2017- Salonul profesorilor de Ed. Plastică, Galeria ”Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, România

2017- Arta plastică nemțeană, Muzeul Bucovinei, Suceava, România

2017- Desenul post Brâncuși- Ediția a II-a, Galeriile Municipale de  Artă, Târgu Jiu, România

2017- Primăvara artei, Galeria ”Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, România

2017- ”1000”, Expoziție personală, Galeria ”Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, România

2016- Salonul de Iarnă, Expoziție colectivă, Galeria ”Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, România

2016- Armonii cromatice, expoziție colectivă, Expo Club Victor Brauner, Piatra Neamț, România

2016- Bienala Internațională Ion Andreescu, Ediția a X-a, Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău, România

2016- Peisaj Urban-Piața Unirii, Piața Artelor, Galeria de artă Cupola, Iași, România

2016- Univers cromatic, expoziție personală, Sala Cupola, Biblioteca Jud. G. T. Kirileanu, Piatra Neamț, România

2016- Arta plastică nemțeană, Galeria de artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, România

2016- Expoziția taberei de creație,Piața Unirii, Piața Artei, Piața Unirii, Iași, România

2016- Atelier 35, Galeria Nicolae Tonitza, Iași, România

2015- Era Brazilor de Crăciun Ediția a II-a, Galeria Era, Central Plaza, Piatra Neamț, România

2015- Bienala Națională de artă Lascăr Vorel, Muzeul de Artă, Piatra Neamț, România

2015- Salonul Internațional de toamnă, Galeria IArt, Iași, România

2015- Experimente, Expoziție personală, Sala Cupola, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu, Piatra Neamț, România

2015- „ Artiștii în parc”, Parcul tineretului, Piatra Neamt, România

2015- „Piața Unirii- Piața Artelor”, Expoziție de grup, Galeria de artă Cupola, Iași, România

2015- „Atelier 35”, Expoziție de grup, Galeria de artă „Nicolae Tonitza” , Iași, România

2015- „Studio Deschis”, Expoziție de grup, Galeria de artă „Aparte”, Iași, România

2014- „3Xdiaconu”, Expoziție de grup, Galeria de artă „Sestri”, Piatra Neamț, România

2013- „Interactive arts Winter Show”, Expoziție de grup, Galeria de artă „Link”, Manchester, Regatul Unit al Marii Britanii și al  Irlandei de Nord. (DEBUT)

TABERE DE CREAȚIE ȘI SIMPOZIOANE

2017 Simpozionul Național de Arte Plastice Victor Brauner, Ed. a IV-a, Bistrița, Alexandru cel Bun, Neamț

20-30 Mai 2016, Peisaj urban, Piața Unirii, Iași, România

22-31 Mai 2015, „Piața unirii-Piața artelor”, Piața Unirii, Iași, România

VERNISAJE EXPOZIȚII PERSONALE

Expoziție personală 2019

Expoziție personală 2018

Expoziție personală 2016

Expoziție personală 2015